Paznokcie bardzo często ulegają uszkodzeniom, zwłaszcza mechanicznym. Aby im zapobiec, ważne jest nie tylko odpowiednie ich piłowanie, ale również odżywienie. Najlepsze odżywienie, jakie możemy zafundować naszym paznokciom, pochodzi od wewnątrz, dlatego dbając o zdrowe odżywianie, dbamy jednocześnie o kondycję naszych paznokci.
Aby wzmocnić paznokcie niezbędne będą te produkty spożywcze, które posiadają w swoim składzie takie składniki jak cynk, a także żelazo oraz selen. Cynk odpowiada za wzmocnienie paznokci, ponieważ jest jednym z ich składników. Sprawia, że paznokcie są wzmocnione i mniej łamliwe. Dzięki temu istnieje mniejsze prawdopodobieństwo, że paznokcie zaczną się rozdwajać. Wpływa on również na szybszy ich wzrost oraz poprawę wyglądu płytki paznokciowej. Cynk wpływa pozytywnie na nasze paznokcie. Dzięki niemu są one bardzo wzmocnione i przede wszystkim nie łamią się tak często. Można znaleźć go najczęściej w zbożach, a także w otrębach. Dla uzupełnienia naszej diety w cynk warto zacząć jeść m.in. otręby owsiane i pszenne.
Bardzo ważne jest również spożywanie pełnoziarnistego pieczywa, które wpływa pozytywnie również na wygląd naszych włosów. Bardzo pozytywnie na wygląd paznokci wpływają kiełki soi czy pestki dyni, które posiadają w sobie duże ilości cynku. Na płytkę paznokciową bardzo dobrze wpływa również magnez, który znajdziemy w orzechach włoskich oraz migdałach. Szczególnie migdały mają duże ilości pierwiastków, takich jak cynk, które wpływają wzmacniająco na nasze paznokcie i sprawiają, że są one mniej łamliwe. Aby je dodatkowo wzmocnić, warto również spożywać produkty mleczne. Wapń, podobnie jak cynk, wzmacnia paznokcie, przeciwdziałając ich łamliwości. Duże ilości wapnia znaleźć można w przetworach mlecznych. Są nimi m.in. sery żółte, a także jogurty. Wapń jest pozytywny dla kości, ponieważ wzmacnia je i jest ich budulcem. Jest on zawarty podobnie jak cynk w naszych paznokciach, dlatego by cieszyć się twardymi paznokciami, warto spożywać produkty z dużą zawartością wapnia.
Dla wzmocnienia paznokci bardzo ważna jest również dieta pełna warzyw oraz owoców. Takie witaminy jak witaminy A i E sprawiają, że znacznie lepiej zwalczane są wolne rodniki. To one doprowadzają do degradacji zdrowych komórek w ciele. Bardzo dobrym sposobem na wzmocnienie paznokci, a przy okazji całego organizmu, jest spożywanie sporej ilości pomidorów, które zawierają likopen, wpływający pozytywnie na stan naszej skóry. Do prowadzenia zdrowego stylu życia oraz wzmocnienia paznokci niezbędne są takie produkty spożywcze, jak siemię lniane, które wpływa pozytywnie również na nasz układ pokarmowy. Dodatkowo można do diety włączyć owoce morza, które także posiadają bardzo duże ilości cynku. Dla lepszej kondycji paznokci warto przekonać się do produktów, które mają w sobie krzem. Jednym z nich jest świeża pokrzywa. Choć ten bardzo popularny chwast bardziej kojarzy nam się z nieprzyjemnymi oparzeniami, to może okazać się idealnym środkiem spożywczym, który wzmocni znacznie płytkę paznokciową. Można z niej wykonywać wiosenne sałatki, zwłaszcza jeśli wykorzystamy do nich świeże i młode listki pokrzywy. Jest idealna także w formie naparu. Warto w naparze z pokrzyw moczyć nasze paznokcie, ponieważ nie tylko utwardzi płytkę paznokca, ale przede wszystkim sprawi, że skórki wokół paznokci szybciej się zregenerują i nie będą pękały.
Po wyglądzie płytki paznokciowej można stwierdzić, że posiadamy w naszym organizmie znaczne niedobory. Do takich objawów należą m.in. jasne plamy na paznokciach, szczególnie poprzeczne, białe paski. Jeśli nasza dieta uboga jest w witaminy, to można również zauważyć, że płytka paznokciowa jest bardziej miękka, a paznokcie szybko się rozdwajają. Jeśli wprowadzimy odpowiednie zmiany, na pewno zauważymy wzmocnienie paznokci, a także ich znacznie szybszy wzrost.