Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Olejek arganowy jest nazywany również złotem z Maroka. Dzięki jego wspaniałym właściwościom wiele osób uważa go za bardzo drogocenny. Pochodzi z Maroka i jest tłoczony z orzechów arganii żelaznej. Jest małą, krzewiastą rośliną, która lubi ciepłe klimaty i odznacza się piękną zielenią. Od wieków olej arganowy wytwarzany jest w naturalny sposób, a dzięki swoim właściwościom producenci kosmetyków dodają go do różnych produktów.

Jakie właściwości ma olejek arganowy?

Pochodzi on z tłoczenia orzechów arganii żelaznej i posiada wiele cennych dla nas składników odżywczych. Ma działanie pielęgnacyjne oraz nawilżające. Stosowany jest w kremach przeciwzmarszczkowych oraz odżywkach do włosów. Jego główną cechą jest bardzo dobre działanie nawilżające, ponieważ idealnie zatrzymuje wodę w środku skóry. Nie posiada żadnych substancji odzwierzęcych, dlatego może być stosowany przez wegan i wegetarian. Dzięki swoim właściwościom można przechowywać go bardzo długo w szklanych i szczelnie zamkniętych pojemnikach. Może być również stosowany przez osoby, które muszą z pewnych względów uważać na bardzo chemiczne dodatki w niektórych kosmetykach.

View this post on Instagram

Dlaczego olej arganowy nazywany jest "płynnym złotem Maroka"?🤔⠀ ✅Olej arganowy jest najtrudniej dostępnym olejem na świecie. Otrzymuje się go bowiem otrzymywany z drzewa arganowego, występującego wyłącznie w południowo-zachodniej części Maroka. ⠀ ✅Olej arganowy można wcierać w skórę głowy, pomocniczo w leczeniu łupieżu lub w celu wzmocnienia cebulek włosowych. Można go również aplikować na same włosy, a zwłaszcza w rozdwojone końcówki.⠀ ✅Jest źródłem kwasu omega-9, czyli oleinowego, który zapobiega rozwojowi kamienicy żółciowej i choroby wrzodowej, a także obniża poziom "złego" cholesterolu.⠀ ✅Olej arganowy jest bardzo kaloryczny- 100g dostarcza nam 800kcal.⠀ ✅Olej arganowy, który przez kucharzy nazywany jest "truflami" lub "kawiorem" wśród olejów, nadaje daniom europejskim orientalną nutę. Na jego bazie można przyrządzić sosy i marynaty. Jest także idealnym dodatkiem do potraw z ryb i mięs.⠀ Znajdziesz go w super cenie w naszym sklepie 👇👇👇 www.kolejnazdrowie.pl .⠀ .⠀ .⠀ .⠀ .⠀ .⠀ #olejarganowy #arganowy #olejowanie #olejowaniewlosow #pielęgnacjawłosów #olejowaniewłosów #olejdowłosów #olejedowlosow #złoto #płynnezłoto #jakdbacowlosy #wlosykrecone #wlosywysokoporowate #wlosyporowate #olejenaturalne #olejezpestek #olejekarganowy #olejki #dbanieowlosy #arganowy

A post shared by Przepisy i Kosmetyki naturalne (@kolejnazdrowie) on

Dzięki swojej delikatnej konsystencji olejek arganowy bardzo szybko się wchłania. Zawiera w sobie kwasy jedno- i wielonasycone, w tym kwas omega 3,6 i 9. Można znaleźć w nim również witaminę E, która działa przeciwko wolnym rodnikom, co idealnie wpływa na skórę szarą, zmęczoną oraz z pierwszymi zmarszczkami. Dzięki działaniu przeciwstarzeniowemu jest szczególnie polecany dla skóry dojrzałej i skłonnej do podrażnień. Ma też działanie ochronne przeciw promieniowaniu UV. Olejek arganowy działa jak naturalny filtr przeciwsłoneczny, przeciwdziałający poparzeniom słonecznym i wysuszeniu skóry. Wspomaga również regenerację skóry i poprzez jej natłuszczenie za pomocą kwasów omega 3,6 i 9 dba o jej warstwę lipidową, przez co jest ona dodatkowo chroniona. 

Zastosowanie oleju arganowego

Olej arganowy można stosować w różny sposób. Będzie idealną bazą pod maseczki do włosów czy do skóry twarzy. Można używać go zamiast kremu. Olej arganowy świetnie nawilży włosy i nada im blasku. Wspomoże również odbudowę skóry jako składnik serum, bądź maski do twarzy. Często używany jest również jako sposób na wzmocnienie skórek oraz paznokci, dzięki czemu nie są one rozdwojone i szybciej rosną. Można wmasowywać go zarówno w skórki, jak i w płytkę paznokcia. Mimo swojej dość oleistej konsystencji, olejek arganowy ma działanie zmniejszające produkcję sebum, co sprawdza się w przypadku bardzo tłustej i zanieczyszczonej skóry. Stosuje się go punktowo na zmiany skórne.

Świetnie sprawdzi się jako kosmetyk do zmniejszania wytwarzania sebum i leczenia łuszczycy. W wielu wypadkach sprawdza się również jako idealny kosmetyk, którego celem jest spłycenie blizn  czy zmniejszenie widoczności zmian skórnych. Można również nawilżać za jego pomocą zrogowaciałą skórę. Polecany jest także dla niemowląt na swędzącą skórę oraz odpieluszkowe zapalenie skóry. Ma różne i nieco zaskakujące dla nas zastosowania, ze względu na jego bezwonność oraz bardzo dużą ilość kwasów tłuszczowych oraz witaminy E. 

Po posmarowaniu skóry olejem arganowym można zauważyć, że skóra ładnie połyskuje, jest znacznie gładsza i jędrniejsza. W połączeniu z innymi olejami, takimi jak ten ze słodkich migdałów, daje nam wspaniałą bombę witaminową, która sprawi, że skóra nabierze całkiem innego blasku. Można również przy dłuższym stosowaniu zauważyć znaczne zmniejszenie się zmarszczek mimicznych i drobnych urazów skóry. Przyspieszona  regeneracja skóry ma wpływ na stan włosów, czy paznokci, dlatego warto stosować olejek arganowy regularnie.

W stosunku do drogich kremów i odżywek do włosów jest dość tani i bardzo wydajny, dlatego wiele kobiet zastępuje inne kosmetyki olejkiem arganowym. 

Anna Dobrut

redaktor1@bluewhalepress.pl

Od 2010 roku zajmuje się tworzeniem unikalnej treści, również zgodnej z zasadami SEO. Ukończyła studia licencjackie na kierunku filologia polska ze specjalnością redakcyjno-wydawniczą. Prowadzi firmę Hero-Writer, specjalizującą się w tworzeniu treści dla sklepów internetowych i blogów.

ZostawKomentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *